O nama

Dobrodošli na stranice Udruge vinogradara i podrumara Humska kapljica!

Do osnivačke skupštine Udruge 13. travnja 2002. g. većina tadašnjih vinogradara mahom hobista sa područja općine Hum na Sutli nažalost nije bila uključena u rad ni u jednoj udruzi dok su pojedinci bili članovi udruga u Pregradi i Rogaškoj Slatini. Radilo se po principu „kak su radili naši stari“ . U međusobnim razgovorima bilo je mnogo nepoznanica u procesu proizvodnje grožđa a kasnije i vina. Istovremeno pokazala se velika želja da se te greške isprave i da demantiramo stereotipe kak mi Zagorci znamo napraviti samo „delanec“ i „direktora“ a da nam je vino kiseliš. Počeli su se saditi novi obiteljski vinogradi sa kvalitetnim sortama a kako po svim uvjeravanjima struke imamo bogom dano klimatsko okruženje javila se ideja da se osnuje Udruga.

Od samog početka Udruga broji oko stotinjak članova i djeluje na području općine Hum na Sutli a imamo i članova koji svoje vinograde imaju u susjednim općinama Pregrada i Đurmanec kao i u Sloveniji sa kojom kao Općina i graničimo.

Osnovni ciljevi Udruge su unapređenje vinogradarstva i podrumarstva u općini Hum na Sutli, promicanje tradicijskih vrijednosti i starih Zagorskih običaja vezanih uz vino i vinogradarstvo te naravno da uz druženje nešto naučimo i pozabavimo se.

Tako od samog početka Udruga organizira radionice vezane uz rezidbu vinograda i voćaka, zaštitu bilja, pripremnih radnji za berbu te radionice vezane uz preradu i čuvanju vina. Do sad, dva puta smo organizirali tečaj Vinogradar i podrumar koji se upisuje u radnu knjigu, Degustator vina a nedavno i tečaj o Održivoj upotrebi pesticida. Moramo napomenuti da tu imamo veliku pomoć i jako dobru suradnju sa Agronomskim fakultetom u Zagrebu, Savjetodavnom službom KZŽ ali Kmetijskim zavodom Maribor iz susjedne Slovenije. Posebno hvala pokojnom profesoru dr.Gerhardu Shubertu čiji je doprinos u radu i informacijama za našu Udrugu je nemjerljiv.

Svake godine organizira se stručna ekskurzija gdje se članovi upoznaju sa radom poznatih Hrvatskih i Europskih vinarskih područja i podruma, specijalizirani sajmovi i sl. Tako smo do sad obišli Slavoniju, Istru, Plešivicu, Moslavinu, Međimurje, Zagorje, Kvarner a bili smo i u Sloveniji, Austriji i Mađarskoj.

Posebna pozornost posvećuje se proizvodnji i njezi vina pa tako uz razne tečajeve svake godine u prosincu organiziramo Stručnu degustaciju mladih vina, a na proljeće i Vinarijadu, natjecanje gdje se biraju najbolja vina Udruge.

Poštujući tradicijske običaje slavimo i vinske svece od kojih posebno obilježavamo Sv. Vinka kada se vrši prva rezidba u novoj vinogradarskoj sezoni. Za Sv.Bartola postavlja se klopotec u vinogradu a posebno obilježavamo i Martinje.

Jako dobro surađujemo sa lokalnom samoupravom, turističkom zajednicom, lokalnim udrugama kao i sa srodnim udrugama u Hrvatskom Zagorju. Posebno prijateljske odnose njegujemo sa vinarskim udrugama iz susjedne Slovenije, DV Rogaška i DV Gorca Rogatec sa kojima zajednički održavamo stručne radionice a posebno bi istaknuo „Martinjske susrete od kleti do kleti“ koje svake godine organizira jedna Udruga.

Danas naši članovi proizvode vina vrhunske kvalitete kaj i dokazuju osvojenim medaljama u Hrvatskoj kao i izvan Lijepe naše, vinogradi su lijepo uređeni a vinski podrumi čisti i uredni.

Naša Udruga je jedna od najaktivnijih na području Općine Hum na Sutli i našim radom pokušavamo doprinjeti poboljšanju svijesti ljudi prema kulturi ispijanja vina kao i promovirati naš kraj vrhunskom vinskom kapljicom koji izlaze iz naših ruku djela.

Živjeli !