Neslužbeni dokument, bolje rečeno video zapis datira iz 2002. godine i to sa treće po redu organizirane proslave obilježavanja dana Svetog Vinka. Proslava se održala 26. Siječnja 2002, uz prethodni obilazak i blagoslov vinograda, u novom Vatrogasnom domu DVD-a Prišlin-Hum. Na druženju se okupilo tridesetak vinogradara i podrumara a nazočni su bili i tadašnji načelnik Božidar Brezinščak Bagola, tadašnji predsjednik Turističke zajednice Josip Kunštek te velečasni Marko Cerjanec i velečasni Josip Vnučec.
Potrebu i prijedlog za osnivanjem Inicijalnog odbora iznio je Stanko Grahovar  a August Rebernjak predložio je Inicijativni odbor u sastavu: Rebernjak August iz Rusnice, Berc Josip iz Huma na Sutli, Grahovar Stanko iz Malog Tabora, Kantoci Mladen iz Huma na Sutli, Debeljak Josip iz Orešja, Stuhne Dušan iz Vrbišnice, Grahovar Zvonko iz Malog Tabora, Štruklec Stanko iz Poredja, Pildek Ivica iz Poredja, Večerić Vlado iz Orešja, Škrablin Antun iz Grletinca i Miklaužić Ružica iz Huma na Sutli.

Prijedlog o osnivanju Inicijativnog odbora prisutni su jednoglasno prihvatili a velečasni Marko Cerjanec  pozvao je na slogu, zajedništvo i druženje svih ljubitelja vinske kapljice.

26.02.2002 bio je održan prvi radni sastanak  Inicijativnog odbora u prostorijama općine Hum na Sutli. Bilo je prisutno 12 članova  a za predsjednika Inicijalnog odbora bio je izabran August Rebernjak. Na tim sastancima morala se pripremiti dokumentacija za održavanje osnivačke Skupštine, statuta udruge, imena i pečata. Zanimljivo je da je ime Humska kapljica predložio Zvonko Grahovar , a pečat je izradio Joško Vuk. Ime udruge i izgled pečata u izvornom obliku egzistira i danas. Veliku podršku imali smo od tadašnjeg načelnika općine Hum na Sutli Božidara Brezinščak Bagole , a na pomoći zahvaljujemo i Ružici Miklaužić u pripremi dokumentacije dok smo veliku stručnu pomoć imali od dipl.ing. agronomije Mladena Kantoci.

05-03-2017 12-19-09

13.04.2002. u prostorijama Doma kulture sazvana je Osnivačka skupština Udruge gdje su izabrani: August Rebernjak za predsjednika udruge, Dušan Stuhne  za dopredsjednika, Mladen Kantoci za tajnika a Josip Debeljak iz Orešja za blagajnika. U upravnom odboru još su bili i Tepeš Franjo, Podhraški Josip, Škreblin Antun i Anđelko Štruklec  a u nadzorni odbor bili su izabrani Grahovar Stanko, Večerić Vladimir i Debeljak Josip iz Lupinjaka. Od tog datuma udruga je počela sa radom sukladno usvojenim Statutom, programima rada te poštujući propisane zakone o Udrugama. Redovno se organiziraju  stručne radionice na temu proizvodnje grožđa, rezidbe vinograda, zaštite vinograda, preradu grožđa itd. Svake godine organizira se stručni izlet, degustacije mladih vina te Vinarijada tj ocjenivanje vina.Već u prvoj godini iskazan je veliki interes mještana te je u vrlo kratkom vremenu broj članova narastao na 120.

 

05-03-2017 12-20-07

23.04.2002 u Lovačkom domu organizirana je prva Vinarijada.  Zaprimljeno je bilo 98 uzoraka a ocjenjivačka komisija na čelu sa profesorom dr. Gerhard Shubertom dodijelila 21 zlatnu medalju, 50 srebrnih medalja, 14 brončanih medalja i 4 priznanja. Te ocijene su bile veliko iznenađenje i to je dalo vodstvu Udruge dodatni poticaj da se nastavi sa radom. Rezultate svih ocjenjivanja vina možete vidjeti ovdje

09.06.2006. u prostorijama Doma kulture održana je izborna skupština gdje je za predsjednika ponovno izabran August Rebernjak, novoizabrani  potpredsjednik je Franjo Tepeš ,tajnik Antun Rebić. Blagajnik  je ostao Josip Debeljak Iz Orešja. U upravni odbor izabrani su Antun Škrablin, Anđelko Štruklec, Zvonko Kučiš i Josip Podhraški, u nadzorni odbor  Stanko Grahovar, Josip Debeljak i Ninoslav Večerić. Na polovici mandata 2008. Godine zbog osobnih razloga sa mjesta tajnika odstupio je Antun Rebić  a zamjenio ga je Stjepan Košanski. Na vlastiti zahtjev odstupio je Anđelko Štruklec a zamjenio ga je Ivan Očko.  Nakon teške bolesti preminulog  Zvonka Kučiš u upravnom odboru mijenja Marijan Očko.

Nažalost nakon teške bolesti 2009. godine preminuo je tadašnji predsjednik August Rebernjak, a na mjestu v.d. predsjednika zamijenio ga je Franjo Tepeš sve do izborne skupštine. Koristimo ovu priliku da se našem Gusteku od srca zahvalimo na svom trudu i entuzijazmu koji je uložio od samog početka pa sve do svoje smrti gdje je vodio i živio uz udrugu sa istim žarom unatoč teškoj bolesti.

12.06.2010 u Humskoj kleti u Druškovcu na izbornoj skupštini izabrano je novo  rukovodstvo udruge:

Marijan Očko, predsjednik
Franjo Tepeš,  potpredsjednik
Mario Berc, tajnik
Miljenko Auguštin, blagajnik.
Upravni odbor: Ivan Očko, Stjepan Košanski, Anđelko Rebernjak, Josip Debeljak iz Lupinjaka, Mirjana Očko i Marijan Korbar Nadzorni odbor : Ninoslav Večerić, Stanko Grahovar i Ivan Vuk.

29.06.2014 u Humskoj kleti u Druškovcu na izbornoj skupštini izabrano je novo rukovodstvo udruge:

Ninoslav Večerić, predsjednik
Marijan Očko,  potpredsjednik
Miljenko Auguštin, tajnik
Dragutin Debeljak, blagajnik.
Upravni odbor: Stanislav Štruklec, Stanislav Drenški, Branko Barić, Mirjana Očko, Josip Debeljak iz Lupinjaka i Dušan Stuhne.
Nadzorni odbor : Mario Berc, Zvonko Grahovar, Ivan Vuk.

U tom sastavu je i sadašnje rukovodstvo udruge.